06 10490202

Elke maand ga ik voor jullie op onderzoek naar de mooiste Schotse eilanden. Al eerder schreef ik over het bijzondere eiland Mull. Vandaag neem ik jullie mee naar Iona, een ander eiland dat behoort tot de Binnen-Hebriden. Iona is een piepklein eiland, er wonen slechts 120 mensen. Toch ben je er nooit alleen, want elk jaar weten 130.000 toeristen de weg te vinden naar dit bijzondere eiland.

Iona Abbey

Eerst even een kort stukje geschiedenis: in 565 stichtte de Ierse heilige Columba van Iona een klooster op het eiland, Iona Abbey. Dit klooster speelde een belangrijke rol in de verspreding van kloosters over Schotland en Ierland, en op termijn werd Iona een heilige plaats waar koningen werden begraven. Daarna is de geschiedenis vooral bloederig: in 806 werden alle inwoners van het eiland vermoord door Vikingen, waarna Iona Abbey in verval raakte. Later werd het gerestaureerd en diende het als klooster. Iona Abbey en de bijbehorende begraafplaats Reilig Odhráin zijn nog steeds de belangrijkste trekpleister van het eiland.

Naast de Abbey zijn er meer bezienswaardigheden:

De ruïnes van de Iona Nunnery (klooster)
Hermit Cell – men is er nog niet uit of dit een huis is geweest van een kluizenaar, of een ordinaire schuur voor dieren
Marble Quarry – een marmergroeve die in de 17e eeuw in gebruik was
De belangrijkste plaats op het eiland is St. Ronan’s Bay, hier bevinden zich alle faciliteiten van het eiland, waaronder twee hotels, mocht je een nachtje willen blijven. Aan de andere kant van het eiland ligt Port Bàn, een plaats met een waanzinnig uitzicht. Op deze website kun je meer info vinden over alle bezienswaardigheden op het eiland.

Fingal’s Cave op Staffa

Een bezoek aan Iona wordt vaak aangeboden in combinatie met een bezoek aan het nog kleinere Staffa. Vanuit Iona kun je een boottocht maken naar dit eiland (45 minuten) om de beroemde Fingal’s Cave te bewonderen. Als je geluk hebt, kun je onderweg reuzenhaaien, walvissen en bruinvissen spotten.