06 10490202

De baai, de single malt en McCraigs Folly

Onderweg naar Iona, arriveren we, na een 3 uur durende bus of treineis vanuit Glasgow, in de stad Oban. Hier stappen we de volgende dag op de ferry naar het eiland Mull. Maar eerst overnachten we in Oban. De stad is een populaire toeristische trekpleister.

Oban is Gaelisch voor ‘kleine baai’. Tot de komst van de veerdiensten naar de eilanden van de Binnen en Buiten Hebriden, was Oban een kleine vissershaven. De stad heeft zijn naamsbekendheid voornamelijk te danken aan de gelijknamige ‘Highland single malt whisky’ die er gestookt wordt.

De baai van Oban

De baai van Oban heeft de vorm van een hoefijzer, en wordt beschermd door meerdere eilandjes. Dankzij deze beschermde ligging, is de haven van Oban tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de marine van Groot-Brittannië. Tijdens de Koude Oorlog is bij Oban de eerste trans-Atlantische onderzeekabel aangelegd. Dit maakte het voor de presidenten van de toenmalige USSR en de VS mogelijk om met elkaar te telefoneren.

De haven van Oban

Uitmuntende single malt

De 14 jaar oude single malt van Oban maakt onderdeel uit van de ‘Classic Malts of Scotland’. De whiskystokerij van de stad is weliswaar een van de kleinere van Schotland, maar heeft dankzij de uitmuntende kwaliteit, zijn plekje op de whiskymarkt verdiend.

De 19de eeuwse McCraigs Folly

Hoog boven de stad staat McCraigs Tower, een 19de eeuwse replica van het Colosseum. In de volksmond wordt de toren McCraigs Folly genoemd. ‘Folly’, omdat het bouwwerk naast dat het een blikvanger is, verder geen praktisch nut heeft. De totale omtrek van het gebouw bedraagt 192 meter. Op sommige plekken zijn de muren wel veertien meter hoog.

Meer weten over onze verzorgde Iona reizen? Neem contact met ons op!

Contact

Lees ook:
Prijsinformatie
• De reis naar Iona
• Hedendaagse pelgrimage
• Bootexcursie naar het onbewoonde eiland Staffa
• Accommodatie en activiteiten in de Iona Abdij en het MacLoad Centrum

Video Oban