06 10490202

Wondereiland Staffa

Tijdens de 7-daagse verzorgde Iona reis maken we een bootexcursie naar het onbewoonde wondereiland Staffa. Dit eiland wordt door velen gezien als een van Schotlands meest bijzondere eilanden. U zal de papegaaiduikers, basaltpilaren en het prachtige uitzicht niet snel vergeten. Bij redelijk tot goed weer vaart er een kleine motorboot naar Staffa. De tocht duurt ongeveer een uur. Na aankomst op het eiland hebben we ongeveer 2 uur om het eiland verkennen. Daarna vaart de boot weer terug.

Uitzicht op de omringende eilanden

Eenmaal aan wal op Staffa, lopen we via een trap in de rotsen naar boven. Daar worden we, als het weer helder is, verwelkomd met een prachtig uitzicht op de omringende eilanden. Staffa is net als Iona onderdeel van eilandengroep De Hebriden. Samen vormen de eilanden een zeehonden- en vogelreservaat

Grote kolonie papegaaiduikers

Vanaf april nestelt op Staffa een grote kolonie papegaaiduikers. De aanwezigheid van mensen beschermt hen tegen roofvogels. De papegaaiduikers hebben dan ook geen angst voor mensen en vliegen vanuit de zee omhoog tot vlakbij je voeten. Een geweldige ervaring.

   

Zeskantige pilaarstructuren van basalt

De naam Staffa is verbasterd Oudnoors voor Staffr dat ‘Pilareneiland’ betekent. De naam is geïnspireerd op de vreemde, zeskantige pilaarstructuren van basalt, die een groot deel van het eiland vormen. De pilaren zijn een overblijfsel van een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden. Het magma baande zich een horizontale weg door kalkgesteente en kristalliseerde daarna verticaal.

Fingal’s Cave

Door erosie van de zee zijn aan de rand van het eiland 3 grotten ontstaan. Fingal’s Cave met een diepte van 70 en een hoogte van 20 meter is de bekendste. Deze grot bereiken we via een spectaculair pad langs de buitenzijde van het eiland. Heel bijzonder en echt de moeite waard.

  

Inspiratiebron voor Jules Verne en Mendelssohn

In de loop der jaren heeft Staffa verschillende schilders, schrijvers en musici geïnspireerd. Zo speelt het boek ‘De Wonderstraal’ van de Franse schrijver Jules Verne zich op Staffa af. Felix Mendelssohn componeerde zijn epische ouverture “Die Hebriden”, nadat hij in 1829 een bezoek aan Staffa had gebracht.

Fimpje Staffa en papegaaiduikers

Meer weten over onze verzorgde Iona reizen? Neem contact met ons op!

CONTACT

Lees ook:
Prijsinformatie
• De reis naar Iona
• Rondkijken in de whiskeystad Oban
• Hedendaagse pelgrimage
• Accommodatie en activiteiten in de Iona Abdij en het MacLeod Centrum