Wandel in gedachten mee
Tijdens elke 8-daagse Iona reis maken we een hedendaagse pelgrimage vol betekenisvolle plekken. De pelgrimage wordt begeleid door een Member van de Iona Community. Wandel in gedachten mee aan de hand van onderstaande impressie van onze pelgrimage op Iona.
Start en ontmoeting bij St. Martinscross
De pelgrimage start met de ontmoeting met onze begeleider vóór de Iona abdij bij het St. Martinscross. Het Keltisch kruis is vernoemd naar Martinus, een Romeinse soldaat die zijn kleed aan een bedelaar gaf. Het kruis stamt uit de 7e eeuw. Met zijn zonnecirkel en zijn vlechtmotieven staat het kruis ook symbool voor de opstanding en de verbinding tussen hemel en aarde.
Het eeuwenoude nonnenklooster: de rol van de vrouw
Even verderop staan we stil bij de ruïnes van het eeuwenoude nonnenklooster. Van de nonnen is weinig bekend, zoals vrouwen vaker een kleine rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het christendom. We staan in stilte stil bij de vraag welke vrouw een rol heeft gespeeld in ons geloofsleven. Daarna zingen we samen het lied ‘Take me as I am’.
Een historisch kruispunt: keuzes
We wandelen door naar een historisch kruispunt van wegen. Bij deze ‘crossroads’ kwamen de eilanders vroeger bijeen voor ontmoeting en overleg. Zo komt ieder van ons in het leven van alle dag ook terecht op kruispunten die om een keuze vragen. De vraag bij deze plek van de pelgrimage is: Welke kruispunten zijn er op dit moment in jouw leven? We zingen het lied ‘Bless the Lord my soul’.
Een klein meertje: vanzelfsprekendheid
De pelgrimage loopt verder langs een onverhard pad door de heuvels en stopt bij een klein meertje. We luisteren naar de wind, het water, de zee en nemen de tijd om te verstillen. Het kleine eiland-meertje voorzag het eiland Iona tot eind vorige eeuw van zoet water, totdat EU-regels dit verboden. We zien water als een vanzelfsprekendheid, maar bedenk eens hoe belangrijk het is.
Het kiezelstrand van Columba Bay: achterlaten en meenemen
We wandelen door naar het kiezelstrand van Columba Bay, de plek waar de monnik Columba hoogstwaarschijnlijk voet aan wal zette. Daar nodigen we iedereen uit een kiezel te pakken. Deze kiezel staat symbool voor wat je hier wilt achterlaten. Nadat ieder van ons zijn steen in zee heeft gegooid, kiezen we elk een nieuwe kiezel die staat voor wat je wilt meenemen van Iona. Misschien een kleine steen voor een ‘lichter leven’?
Thee met cakes
Op een verlaten golfbaan drinken we thee met cakes. De groene velden om ons heen geven rust en kalmte.
Een prachtig uitzicht: bijzondere belevenissen
Na de thee volgen we een pad tussen rotsachtige groene heuvels dat ons leidt naar een heuveltop met een prachtig uitzicht. Hier blijven we enige tijd. Terwijl we genieten van het uitzicht, bedenken we ons wat voor bijzonders we zelf beleefd hebben.
Hermit’s cell: verstilling
De pelgrimage gaat verder naar de steencirkel Hermit’s cell. Daar verstillen we ons met de omgeving en de natuur. Al aardig verzadigd met indrukken vervolgen we onze weg door drassige weiden en glooiende landschappen. De Iona Abdij komt steeds dichterbij.
Een klein kapelletje: afscheid
De laatste plek die we bezoeken tijdens de pelgrimage is een klein kapelletje naast de Iona Abdij. Dit is het oudste bouwwerk van Keltisch Christelijke oorsprong op het eiland. Rondom het kapelletje liggen veel Schotse en Noorse notabelen begraven. Hiervandaan gaan we ieder ons weegs om te rusten en ons op te frissen.
Meer weten over onze verzorgde Iona reizen? Neem contact met ons op!
Contact
Lees ook:
• Prijsinformatie
• De reis naar Iona
• Rondkijken in de whiskeystad Oban
• Boottocht Staffa en papegaaiduikers
• Accommodatie en activiteiten in de Iona Abdij